3 Ağustos 2009 Pazartesi

GÖMBE

Gömbe elazığ yöresine has oldukça güzel ve değişik bir börek..eskiden toprak ocakta köze gömülerek pişirilirmiş..adını da bu usülden almış zaten..elazığdaki ziyafet günlerimizden hatıra olarak kaldı bana..sizinle paylaşmak istedim bu özel lezzeti..
iç harcı:
500gr kıyma
5 baş soğan
1 s.b sıvıyağ
2 y.k tereyağ
hamuru:
1 kilo un
1 ç.b sıvıyağ
1,5 s.b çekilmiş ceviz
tuz
kıymayı 1 s.b sıcak suyla pişirin.yağını da ilave edip yemeklik doğradığınız soğanlarla kavurun.soğanların suyu iyice çekilince tuzunu ve pul biberini ilave edip ocaktan alın..
hamuru da ılık suyla yoğurduktan sonra üzerine nemli bir bez örttükten sonra yarım saat dinlendirmeye bırakın.dinlendirdiğiniz hamurdan ilk önce büyük bir hamur parçası koparın.1 cm kalınlığında olacak şekilde açın ve yağladığınız tepsinin dibine serin(ilk ve son kat kalın olacak)daha sonra aldığınız bezeleri ince yufka olacak şekilde açın.1 kat iç harç,bir kat çekilmiş ceviz serin.en son kata yine büyük bir beze ayırın(4 bezeye eşdeğer)son katı da 1 cm kalınlığında açın fakat son katı kapatmadan böreği 4'e bölün.daha sonra son katı serin.bu kat böreğin kapağı oluyor.üzerini yağladığınız böreği 180 dr.üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.pişdikten sonra kapağını kaldırıp ister keserek ister kaşıkla afiyetle yiyin.(isterseniz kıyma yerine kavurmayı da iç harç olarak kullanabilirsiniz)


7 değerli yorum:

Pembe Tatlar on 3 Ağustos 2009 21:20 dedi ki...

Hımm nefis gözüküyor olsada yesem diyeti bozsam dedirtti:))
Ellerine sağlık canım...

tubanıntarifleri on 4 Ağustos 2009 21:44 dedi ki...

Akşam yemeğini yemiş,üzerine kahvesini içmiş hatta meyvesini yemiş biri olarak şuan canım öyle çekti kii... Eliff ortak bi çalışma yapıp hemen hayata geçirmeliyiz gömbeyii... selam ve dua ile kankicim...

élif(keyf-i mutfak) on 5 Ağustos 2009 11:14 dedi ki...

ne zamandır zaten uzak kaldık beraber olmaktan.gömbeye bayılacağından eminim..az çok bizim tadalrı biliyorsun:)inşallah yapalım bir gün canım..

Unknown on 5 Ağustos 2009 12:14 dedi ki...

ARKADAŞIM HAYIRLI KANDİLLER DİLEMEK İÇİN GELDİM RABBİM DUA İLE NAMAZ İLE TÖVBE İLE GEÇİRMEMİZİ NASİP EDER İNŞALLAH BU GECEYİ..
HAYIRLI KANDİLLER. ŞİMDİ KAHVALTI YAPMAK İÇİN BLOGUMDAN AYRILIYORUM DÖNÜŞTE BENDE SNEİ EKLİYCEM VE BUNDAN SONRA SIK SIK GÖRÜŞMEK UMUDU İLE...
SEVGİYLE KAL....

Zehra Gürgen on 8 Ağustos 2009 09:42 dedi ki...

Çok değişik bir börek tarifi, hamurundada ceviz var değil mi? birşey soracAĞIM ÜST KAPAK KALDIRILIP YENİYORYA ÜST KAPAK YENMİYOR MU?

élif(keyf-i mutfak) on 8 Ağustos 2009 12:03 dedi ki...

zehracım hamurunda ceviz yok..böreğin bir katına kıymalı harç bir katına ceviz serpiyorsun.üst kapak diğer katlara göre daha kalın olduğu için kapak gibi oluyor ve çok da lezzetli yeniyor...hatta ben böreğin en çok kapağını yedim:)afiyet olsun..

Ilker Erdem on 10 Ağustos 2009 00:45 dedi ki...

Gombe cok degisik geldi bana mutlaka denemek gerek. Sevgiler

TuzBİBER Dergisinin son sayısı için tıklayınız.
 
Bu blog BloggerV.com üyesidir.

KEYF-İ MUTFAK Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template